Srandičky - z tisku 1999

 

13.11.1999 - MF Dnes (tš)

Mladíci okrádali hrací automaty

České Budějovice - Tři mladíci čelí obvinění z krádeží se škodou za 120 tisíc korun. Kromě jízdních kol vybrali peníze z hracího automatu v Nádražní ulici a v herně TJ Lokomotiva z automatu na šipky.

 

07.09.1999 - MF Dnes

Nejprodávanější knihy minulého týdne

Ngaio Marshová: Smrtící šipka (Brána)

 

19.05.1999 - Deník Sport (Zdeněk Matějovský, Montreal)

Šipky důležitější než šampionát

Kanada se po neúspěchu v Norsku tváří, že ji výsledky z MS nezajímají. Na adresu českého hokeje se nyní hrnou slova uznání ze všech stran, jen Kanada jako tradičně šetří chválou, která směřuje jinam než do vlastní země. A k českému zlatu se chová trochu pokrytecky. Uznává sice »na oko« další skvělý úspěch, ale na druhé straně opět tvrdí, že kdyby se hrálo podle »jejích« pravidel, výsledek by zřejmě nebyl stejný. V sobotu po porážce Kanady v boji o 3. místo od Švédska se například montrealští televizní diváci ve večerním sportovním zpravodajství vůbec nedozvěděli aktuální výsledky ze světového šampionátu. Televizní stanice CFCF 12 nejprve odvysílala baseballové aktuality, potom výsledky Stanley Cupu, dostihy z Kentucky, ženský fotbal a nakonec jakýsi šampionát v šipkách. To, že se Kanaďané budou opět vracet domů bez medaile, už podle producenta asi nikoho nezajímalo. Přitom když před pěti lety dokázala reprezentace »javorových listů« po dlouhých letech vybojovat zlato, všechny deníky i televizní stanice přinesly tuto zprávu na prvním místě. Mezi zaujatými novináři tohoto typu se však najdou i světlé výjimky. Jednou z nich je JACK TODD z montrealského deníku The Gazette. Ten je bezpochyby největším zastáncem evropského stylu v tomto hokejovém městě. Okamžitě dokázal vyčinit montrealskému obránci Stephanu Quintalovi za to, že v Norsku kritizoval evropský způsob hry. Todd vidí něco, na co snad zdejší funkcionáři a fanoušci stále nepřišli. S humorem se dívá na to, jak se hráčům z tohoto letos tak podprůměrného týmu nakonec mohlo dařit na světovém šampionátu. Ptá se: Co bychom si tedy měli myslet o vynikající výkonnosti hokejistů Canadiens Martina Ručinského, Saku Koiva či Scotta Thorntona v Norsku? 1) Tihle hráči jsou asi o mnoho lepší, než si my v Montrealu myslíme. 2) Možná se jim na naší straně rybníku nedaří třeba kvůli špatným trenérům. 3) Asi jim nesvědčí zdejší speciality quebecké kuchyně. 4) Možná, že umí hrát pouze na mezinárodních turnajích. 5) Jsou rozmrzelí z toho, že v Montrealu neberou dost peněz (myšleno ironicky). Todd dobře ví, jak užiteční jsou pro NHL hokejisté z Evropy a mezi jeho nejoblíbenější hráče patří Martin Ručinský. V Kanadě musí tedy čekat na revanš. Budou mít tedy dost času na to, aby světové šampionáty začali brát opět vážně. Mezitím by však už měli nacvičovat něco, co je v posledních letech tak potápělo. Trestná střílení.

 

28.01.1999 - MF Dnes (pů)

Z lidovců se stali nadšení sportovci

Telnice - Úřadující předseda lidovců Jan Kasal včera běhal s balónem v ruce a snažil se dát koš stejně jako jeho kolegové z nejužšího vedení KDU-ČSL. Poté házeli šipkami na terč a posílali koule po kuželkářské dráze. Křesťanští demokraté se nedali z politiky na sport, nýbrž soupeřili po svém výjezdním zasedání v Telnici s družstvem novinářů v zábavném trojboji. Družstva politiků i novinářů mezi sebou soupeřila o cenu Jana Kasala ve třech disciplínách. Po úvodním vhazování balonu do koše se vrhli politici na házení šipek. Poté, co obě družstva několik šipek zničila, musel předseda Kasal přiznat, že je mu politika bližší. "Šipky jsem nikdy nehrál," řekl. Kuželkové dráhy zpečetily osud novinářů, kteří se neumístili ani na jednom z prvních tří míst. Cenu Jana Kasala, hnědého plyšového klokana, si z Telnice odvezl jednoznačně nejlepší sportovec, lidovecký poslanec Miroslav Kalousek.