Z tisku - články - 2009

 


18.11.2009 - Deník Sport (foto AFP)

Ruská šipkařka mění historii: Prorazila mezi muže!

Senzační vítězství šipkařky Rusky Anastasie Dobromyslové nad devatenáctým hráčem světa Vincentem van der Voortem mění historii šipek. První žena dokázala porazit eletního šipkaře!

Dobromyslová se tak stala vůbec první hráčkou, které se podařilo porazit soupeře opačného pohlaví, který je veden ve světovém žebříčku v nejlepší dvacítce šipkařů.

"Je to jeden z někrásnějších momentů v mém životě. Je to obrovský úspěch, nemůžu tomu uvěřit, jsem tak šťastná," řekla pětadvacetiletá ruská šipkařka.

Dobromyslová je už delší dobu přesvědčena o tom, že by se ženy měly pokusit prosadit i v mužské profesionální lize.

"Je to jasný důkaz toho, že v této hře není rozdíl mezi ženami a muži. Doufám, že jsem tímto výsledkem inspirovala další holky," dodala Dobromyslová, která se do profesionální soutěže šipkařů dostala na divokou kartu. Je to zatím jediná žena mezi muži profesionály!

"Dívky můžou být v budoucnu naprosto rovnocenným soupeřem mužům. Možná budeme za pár let ve světovém finále. Nikdy neříkej nikdy. Dokázaly jsme, že jsme toho schopný," vysvětluje Anastacia novinářům britského serveru The Sun.

 

03.10.2009 - Právo (Radek Plavecký)

Nejlepší český šipkař je z Cerhenic

Historicky první medaili z mistrovství světa v šipkách přivezl do Čech juniorský reprezentant David Korda z Cerhenic na Kolínsku. Uspět tak vysoko se v tomto sportu žádnému českému závodníkovi ještě nepodařilo. Teď už se zase chystá mladík na další víkendový závod.

„Když se vloni podařilo získat medaile na mistrovství Evropy, tak to pro nás bylo překvapení. Tohle je neuvěřitelné!“ radoval se otec závodníka Pavel Korda. Mistrovství světa v klasických šipkách se konalo nedávno v anglickém Bridlingtonu. Na turnaj se nominovalo 59 nejlepších juniorů světa. David Korda postupně přešel přes tři soupeře včetně jednoho z favoritů soutěže. Až v semifinále podlehl loňskému finalistovi, který letos získal zlato, Jamiemu Lewisovi z Walesu.

Mezi juniory už si ale David nezahraje, za pár týdnů mu bude 18 let, takže postoupí mezi dospělé, za něž už ale i teď hraje ligu. Se šipkami začal už jako malý kluk. „Šipky jsem hrával už odmala, asi tak od sedmi let, kdy se táta přidal k místnímu týmu Žraloci Cerhenice, za který dnes hrajeme já i bratr Pavel. Až od roku 2005 jsme začali trénovat a jezdit po více turnajích,“ říká sportovec David Korda, který nyní studuje gymnázium v Poděbradech. „Rád bych se stal profesorem matematiky,“ prozrazuje o svých nevšedních vyhlídkách do budoucnosti. Zatím má na šipky a své zájmy dost času, ze školy domů přijíždí v odpoledních hodinách, takže má podle svých slov spoustu času.

„Trénuju pravidelně, minimálně třikrát týdně, k tomu je jednou týdně turnaj a jedno ligové utkání. Před velkým turnajem se snažím hrát každý den alespoň hodinu a půl až dvě. Teď bude Český pohár v Senohrabech, kde bych se rád konečně dostal do posledních osmi. Tak uvidíme,“ plánuje si David.

Rodina Kordových je šipkami zasažena téměř celá. Hrají otec i jeho dva synové. Mladší šestnáctiletý Pavel je dvojnásobným mistrem republiky ve svých věkových kategoriích a vloni získal bronz na evropském mistrovství. Že by se některý z mladších Kordů, kteří nejspíš nijak spřízněni s úspěšným tenistou stejného příjmení nejsou, stal profesionálním hráčem, to nevidí jejich otec reálně. „Šipky se dají hrát profesionálně, ale ne v našich podmínkách,“ podotkl Pavel Korda. Tady prozatím není ani moc peněz na to, aby svaz nějak výrazněji podpořil hráče. Ti si tak (??? - dohledat)

 

06.01.2009 - Deník Sport (ČTK)

Taylor hraje šipky a vydělává miliony

Je přesný jako počítač

Jen málokdo má ruku klidnější než nejlepší chirurgové světa. Šipkařský mág Phil Taylor (48) se touhle dovedností může pochlubit! Nejlepší šipkař historie tohoto hospodského sportu předevčírem vyhrál mistrovství světa v Londýně.

Prestižní titul získal během kariéry už počtrnácté. Ve finále vypráskal 7:1 Holanďana Raymonda van Barnevelda.

„Hrál jsem proti počítači. Phil je naprosto famózní. Ani deset hodin tréninku denně na něho nestačí, ale já se vrátím. Slibuju,“ prohlásil poražený směrem k šampionovi.

„Byl to fantastický zápas. Jeden z nás musel prohrát a jsem rád, že já to nebyl,“ dodal vítěz, který jako první v historii vydělal hraním šipek přes milion liber, což je v přepočtu téměř 30 milionů korun.

 

06.01.2009 - Deník Sport

Legenda šipek je počtrnácté mistrem světa

LONDÝN – Phil Taylor potvrdil, že je nejlepším hráčem šipek v historii. Na mistrovství světa v Londýně získal 48letý Brit už čtrnáctý titul, poté co v nedělním finále deklasoval svého velkého soupeře Raymonda van Barnevelda z Nizozemska 7:1. Taylorovi tak vyšla odplata za předloňské finále, kdy s Van Barneveldem těsně prohrál. Oba rivalové se dosud utkali pětatřicetkrát a Taylor popětadvacáté vyhrál.

Poražený finalista složil svému přemožiteli poklonu. „Hrál jsem proti počítači. Je naprosto famózní. Trénuji deset hodin denně, ale ani to mi nestačilo, abych uspěl,“ prohlásil Van Barneveld.

„Hrál jsem skvěle,“ pochválil se vítěz Taylor. „Je mi Raymonda líto, ale jeden z nás musel prohrát a jsem rád, že já to nebyl,“ dodal.

Rodák ze Stoke vedle 14 světových titulů získal vítězství na bezmála 80 velkých turnajích a jako první člověk v historii si vydělal hraním šipek přes milion liber. Přitom když opustil v 16 letech školu, živil se v jedné z keramických dílen, kterými je jeho rodiště proslulé, za týdenní plat 52 liber.

Původně byly šipky pouze Taylorovým koníčkem. Do chvíle, než si ho všiml legendární hráč Eric Bristow, který se rozhodl talentovaného šipkaře sponzorovat částkou 10 000 liber. Taylor se mu „odvděčil“ tím, že ho v roce 1990 porazil při své první účasti na mistrovství světa ve finále a odstartoval svou hvězdnou kariéru. V roce 2006 byl nominován na prestižní cenu BBC pro sportovní osobnost roku. Jeho popularita mu dokonce vynesla epizodní roli v televizním seriálu.

Mezi diváky na finále nemohl chybět ani velký vyznavač šipek, nizozemský fotbalista londýnského Arsenalu Robin van Persie. „S šipkami jsem začal už ve čtyřech letech,“ svěřil se svou vášní. „V Arsenalu jsem asi jediný, koho to baví. Ovšem slyšel jsem, že nekorunovaným králem z nás fotbalistů je John Terry. Až příště budeme s Chelsea hrát, porazíme je a Terryho vezmu i na šipky. Určitě to dopadne stejně,“ usmíval se nizozemský reprezentant.

Házení šipek je v Anglii velmi populární a místní liga je velmi sledovaná. Van Persie s Terrym nejsou jedinými sportovci, kteří se touto hrou nechali zlákat. Po konci kariéry například začal šipky závodně házet bývalý úspěšný oštěpař Steve Backley.

 

05.01.2009 - Lidové Noviny (ČTK)

Legendární hráč šipek Taylor má 14. titul

LONDÝN - Osmačtyřicetiletý Angličan Phil Taylor potvrdil, že je nejlepším hráčem šipek v historii. Na mistrovství světa v Londýně získal již čtrnáctý titul, poté co v nedělním finále deklasoval svého velkého soupeře Raymonda van Barnevelda z Nizozemska 7:1. Taylorovi tak vyšla odplata za předloňské finále, kdy s Van Barneveldem těsně prohrál.

Poražený finalista složil svému přemožiteli poklonu. "Hrál jsem proti počítači. Je naprosto famózní. Ani deset hodin tréninku denně nestačí, ale já se vrátím," prohlásil Van Barneveld po další vzájemné velké bitvě, která měla tentokrát jednoznačný průběh.

"Byl to skvělý zápas, absolutně fantastický. Je mi Raymonda líto, ale jeden z nás musel prohrát a jsem rád, že já to nebyl," uvedl Taylor. Oba rivalové se dosud utkali pětatřicetkrát a Taylor popětadvacáté vyhrál. Jeho poslednímu triumfu přihlíželo velké množství celebrit, mezi jinými také slavný fotbalista Arsenalu Londýn Robin Van Persie.

Phil Taylor je klasický hollywoodský příběh toho, jak se dá z ničeho dostat až na vrchol a stát se milionářem. Vedle 14 světových titulů během 18 let totiž triumfoval rodák ze Stoke na bezmála 80 velkých turnajích a jako první v historii vydělal hraním šipek přes milion liber. Přitom když opustil v 16 letech školu, živil se v jedné z keramických dílen, kterými je jeho rodiště proslulé, za týdenní plat 52 liber.

Šipky byly pouze jeho koníčkem do chvíle, než si ho všiml legendární hráč Eric Bristow, který se rozhodl talentovaného šipkaře sponzorovat částkou 10.000 liber. Taylor se mu "odvděčil" tím, že ho v roce 1990 porazil při své první účasti na mistrovství světa ve finále a odstartoval svou hvězdnou kariéru. V roce 2006 byl nominován na prestižní cenu BBC pro sportovní osobnost roku. Jeho popularita, která je především na ostrovech značná, mu naposledy vynesla epizodní roli v televizním seriálu.

 

 

05.01.2009 - MF (Jan Palička)

Šipkový robot Taylor vládne dál světu

Už loni chtěl končit, však mu taky táhne na padesát. Ale dál zůstává. Dál zůstává králem šipek. Phil Taylor se stal počtrnácté mistrem světa. "Phil byl zase naprosto famózní. Ani deset hodin tréninku denně na něj nestačí," prohlásil nizozemský borec Raymond van Barneveld, který prohrál 1:7 v nedělním finále.

Kromě čtrnácti šampionátů Taylor ovládl téměř 80 dalších velkých turnajů a jako první v historii šipek si na odměnách vydělal přes milion liber. Osmačtyřicetiletý Angličan je prostě sportovní raritou.

A nebo snad nepovažujete šipky za sport? Je to pro vás jen hospodská zábava, při které se popíjí pivo a z nudy se hází na terč? Tak si to zkuste trochu profesionálně.

Vezmětu šipku, která musí mít maximálně 20 gramů a minimálně 60 milimetrů, a ze dvou a půl metru trefte třeba malinkou výseč uprostřed pole s číslem 20. To se pak totiž třikrát násobí. Vyšší číslo než 60 hodit na jeden pokus nemůžete.

Velký šampion Philip Douglas Taylor to zvládne třeba stokrát za sebou, klidně i víckrát. Zatímco většina ostatních hází obloučkem, on napřímo. "Je strašně těžké hrát proti počítači," poklonil se mu poražený finalista.

Taylor versus Van Barneveld, to je dnes v šipkách naprostý vrchol. Oba hrají dokonale, ve hře zvané "501" jim někdy stačí i devět šipek. Laicky řečeno: hodnotu 501 musí na co nejméně pokusů snížit přesně na nulu.

Loni ve finále mistrovství světa vyhrál Nizozemec v úchvatné bitvě, kterou za stavu 6:6 rozhodla po třech hodinách až náhlá smrt. Kdo ten zápas viděl, nemohl se odtrhnout od televizi. Mimořádná podívaná.

Letos neměl bývalý pošťák šanci a v bilanci s Taylorem si znovu pohoršil: ze 35 soubojů prohrál už 25krát. "Je mi Raymonda líto, ale jeden z nás prostě musel prohrát. Jsem rád, že já to nebyl," řekl Taylor.

Rodák ze Stoke se stal fenoménem, který občas na ostrovech zastíní i fotbal nebo ragby. V šestnácti praštil se školou a pracoval v keramické dílně za 52 liber týdně. Na šipky chodil jen do hospody. Teprve pak si ho všiml legendární šipkař Eric Bristow a věnoval mu 10 tisíc liber na přípravu. V roce 1990 vyhrál Taylor hned své první mistrovství světa, mimochodem ve finále porazil právě svého "sponzora" Bristowa.

V Anglii je od té doby stále populárnější. Kdo by nevěděl, že svou přezdívku Power (Síla) má vytetovanou na předloktí? Že ho společnost BBC nominovala na prestižní cenu o sportovní osobnost roku 2006? Že má čtyři děti a dva vnuky? Že miluje mátový čaj a rád poslouchá Joea Cockera? Že pořád žije ve Stoke?

"Tentokrát jsem mohl trénovat i o Vánocích, protože děti mi odrostly a náš dům najednou není plný dárků," vtipkoval Taylor krátce před finále.

On je pro šipky stejnou legendou jako Pelé pro fotbal, Wayne Gretzky pro hokej nebo James Bond pro film. A pozor, Taylor pořád nekončí. Plánuje další čtyři roky a vsaďte se, že bude podobně úspěšný jako dosud.

Netrpí nervozitou, nerozstřesou se mu ruce ve vypjatých chvílích, má pevný postoj, jeho pravá ruka je snad rukou robota. Vždyť šipky v profesionálním provedení, to je spíš věda, v níž rozhodují milimetry. Nepohnout se, dát šipce správnou rychlost, udržet stabilitu i formu, to umí Phil Taylor dokonale.